Enjeksiyon Kalıbı Tasarlarken Dikkat Edilecek Hususlar

Enjeksiyon Kalıbı Tasarlarken Dikkat Edilecek Hususlar

Enjeksiyon kalıbı tasarlarken dikkat edilecek hususlar öncelikle iki konu üzerinde yoğunlaşır. Bu konulardan ilki maliyet ikincisi kalitedir. Enjeksiyon kalıplarının tasarımı profesyonellik ve dikkat istediğinden müşteri ile nasıl bir kalıp modeli istediği en ince detayına kadar konuşulmalıdır.

Enjeksiyon kalıbını hangi ürün için istiyor, ürün desenli mi olacak, parlatılması gereken noktaları var mı, bir yılda kaç ürün adeti üretimi hedefleniyor, enjeksiyon kalıbı kaç gözden oluşacak ve gözlerin ölçüleri nasıl olacak gibi konular detaylarıyla görüşüldükten sonra bilgisayar ortamında tasarım aşamasına geçilir. Müşteri tarafından verilen tüm bu bilgiler enjeksiyon kalıbının maliyetini de belirleyeceğinden profesyonel bir tasarımcı ile çalışmak oldukça önemlidir.

Enjeksiyon Kalıbı Nasıl Yapılır

Enjeksiyon kalıpları öncelikle bilgisayar ortamında üç boyutlu olarak tasarlanırlar ve daha sonra makine aracılığı ile üretilirler. Enjeksiyon kalıbı tasarlarken dikkat edilecek hususlar daha çok tasarım aşamasını ilgilendiren konulardır. Aşağıdaki hatalar yapılırsa üretim aşamasında kayıplar yaşanabilir:

  • Kalıp üzerinde tam olarak dolmamış ve eksik kalan parçalar
  • Tam dolmayan eksik parçaların kalın bölgeler tarafından çekilmesi sebebiyle oluşan yüzey çöküntüleri
  • Kalıpta boşluk oluşması durumunda işlem sırasında boşluklarda sıkışan hava sebebiyle yanıklar ya da hava kabarcıkları oluşması
  • Kalıp tam soğuma yapamazsa ham maddenin kalıba yapışması.

Tüm bu olumsuzluklar tasarım aşamasında yapılabilecek hatalar sebebiyle ortaya çıkabilirler. Hataların sonuçları yüksek maliyet kayıplarına sebep olabilir.

Enjeksiyon Kalıbı Tasarımı

Enjeksiyon kalıplarının tasarımı için öncelikle uzman bir tasarımcı gerekir. İkinci olması gereken husus da tasarımcı ve müşterinin sağlıklı bir iletişim kurmasıdır. Müşteri ile görüşüldükten sonra öncelikle tasarımcı istenilen özelliklere göre bir prototip hazırlar.

Müşterinin onayına sunulan prototip eğer onay alırsa imalat aşamasına geçiş sağlanır. Üretim aşamasında test edilen enjeksiyon kalıpları üretim sonunda adrese teslim edilir.

Üretilmek istenen ürüne göre şekil alabilen enjeksiyon kalıpları sıfır hata ile çalışırlar ve seri üretim için uygundurlar. Ürünün şeklini, boyutunu ve kalite ölçüsünü enjeksiyon kalıpları belirler.

Enjeksiyon kalıbı hakkında detaylı bilgi almak için -> https://www.consceptplastik.com/plastik-enjeksiyon-kalibi-fiyat/

DİĞER HABERLER

WhatsApp