Plastik Enjeksiyon Kalıbı Yapımı

Plastik Enjeksiyon Kalıbı Yapımı

Plastik enjeksiyon kalıbı yapımı uzman kişiler tarafından yapılır ve iki aşamalıdır. Bunlardan ilk aşama tasarım ikinci aşama üretim aşamasıdır. Tasarım aşaması bilgisayar programında yapılır ve ölçülendirme orada yapılır.

Ölçülendirme bittiğinde ve müşteriden onay alındığında makineler ile kalıp üretimine geçilir. Enjeksiyon kalıplar enjeksiyon makinelerinde kullanılırlar. Bir enjeksiyon makinesinin üç ana bölümü vardır:

  • Mengene bölümü
  • Enjeksiyon bölümü
  • Kalıp bölümü

Üç kısım da ortak çalışır ve enjeksiyon kalıbının içerisine dökülen eritilmiş ham madde ile plastik ürünler ortaya çıkar. Enjeksiyon kalıplarının en büyük avantajı seri üretim yapmasıdır.

Üretici firmalar için plastik ham maddesi düşük maliyetli olduğundan ve seri üretim yapıldığından oldukça kazançlıdır.

Plastik Enjeksiyon Kalıbı Çizimi

Enjeksiyon kalıplar tasarlanırken firmalara özel çizilir. Müşterinin nasıl bir ürün istediğine bağlı olarak şekil alırlar. Alüminyum ya da çelik malzeme olmak üzere iki tür malzemesi vardır.

Üretici firmalar çelik daha sağlam bir malzeme olduğu için en çok onu seçerler. Üretim aşaması eritilmiş plastiğin enjeksiyon kalıbı içerisinde şekilde alma işlemine dayanır. Plastik enjeksiyon kalıbı yapımı emek isteyen ve teknik bilgi gerektiren bir işlemdir.

Enjeksiyon kalıpları basınca dayanıklı olarak üretilir. Enjeksiyon kalıbı içerisine dökülen sıvı malzeme basınç ile şekillendirildiği için yüksek bir basınç açığa çıkaran mengene bölümü vardır. Burada plastik sağlam olacak şekilde şekil alır ve kullanıma hazır olur.

Plastik Enjeksiyon Kalıbı Çalışması

Enjeksiyon makineleri ülkemizde üretim amaçlı en çok kullanılan makinelerden biridir. Çok küçük parçaların seri üretimini yapabilirler. Sıcak ham maddenin şekilde alabilmesi için enjeksiyon kalıplarının yüksek ısılara dayanıklı olması gerekir.

Mengene tarafından sıkıştırılan enjeksiyon kalıpların içerisinde plastik ham madde şekil alır ve burada soğur. Soğuyan plastik ürün de çıkarılır ve kullanıma hazır hale getirilir.

Üretim aşamasında kalıbın tamamının dolmuş olmasına dikkat etmek gerekir. Sıcak ham madde kullanılan enjeksiyon kalıplarında atık madde oluşumu da azdır. Üretici için maliyetleri düşük olur.

DİĞER HABERLER

WhatsApp