Plastik Kapak Çeşitleri

Plastik Kapak Çeşitleri

Plastik kapaklar, diğer kapak türlerine nazaran daha ucuz ve daha uzun ömürlüdür. Çoğunluk ile termoplastikten yapılmışlardır. Termoplastik; ısıtıldığı zaman yumuşayan (eritilebilen) plastiklerdir. Bir diğer plastik kapak yapımında ise termoset kullanılır. Termoset; ısıtıldığı zaman katılaşan plastiklerdir. Bu tür plastikten kapak yapımı çok azalmış, artık büyük çoğunluk ile kapaklar termoplastik olarak yapılmaktadır.

Plastik kapaklar, farklı sektörlerde kullanılabilir ve her firma kendine özgü etiket ya da lazer baskı yapabilir. Logo da bastırabilir. Firmalar, kendilerine uygun, kullandıkları şişe veya kap ile tasarımsal olarak bir uyum içerisinde olan renkte ve şekilde plastik kapaklar kullanılır.

Plastik kapaklar için çok farklı kalıplar vardır ve istek üzerine yeni kalıplar da oluşturulabilir. Ancak özel tasarım ve kalıplar hazır kalıplardan daha fazla maliyetlidir.

  • Yuvarlak Geçme Kapak:

Silindirden hallice bir formu (dış yapısı) vardır. Çeşitli deodorant, sprey ve farklı pek çok tipte şişe ve benzeri yerlerde bu kapaklar kullanılır. Yanlarında iki tane içten çıkıntı bulunur. Bu çıkıntılar sayesinde kapak geçirildiği yere uyum sağlayarak oturur.

  • Yassı Geçme Kapak:

Yassı geçme kapaklar da tıktı yuvarlak geçme kapaklar gibi kullanılır. Onlarda da iki adet içten çıkıntı vardır ve kendi şişe formlarına uygun olacak şekilde tasarlanmışlardır. Yine sprey, deodorant ve çeşitli maddeler için bu tip kapaklar kullanılır.

  • Asansör Kapak:

Asansör kapaklar, açık iken normal damlalık kapaklar gibi durur. Ancak, üstten bastırıldığında ve kapak aşağıya indiğinde küçük bir tümseği olan kapaklara benzer. Tutup çekildiği zaman yine uzayarak damlalık formunu alır. Bu şekilde yukarı ve aşağı yön aldığı için asansör plastik kapak denilmektedir. Plastik yapısı sayesinde esneklik kazanmış ve asansör adını almıştır.

  • Damlalık Kapağı:

Normal ve vidalı bir kapak düşünün. Tam ortasından başlayarak yukarıya doğru uzanan bir de borusu var. Ancak bu mini boru, en altta belirli bir çaptan, yukarıya doğru çapını daraltarak çıkmaktadır. Bu piramidin altı açıktır ve en üstünde bulunan delik sayesinde damla akıtır. Bu mini boruya basıldığında o delikten dışarıya damla akıtılır. Çeşitli yapıştırıcılarda ve göz damlalarında da kullanılır.

DİĞER HABERLER

WhatsApp