Plastik

Plastik

Plastik polimer bileşik malzemelerden meydana gelen ve günlük hayatımızda, sanayide, iş kollarında geniş bir kullanım alanına sahip ham maddedir.

Uygun maliyetli olması ve elde edilişinin diğer ham maddelere göre daha kolay olması sebebiyle bu kadar büyük kullanım alanı vardır. Plastikler düşük yoğunluğa sahip maddeler olmalarına rağmen dirençleri oldukça yüksektir.

Plastik Nedir?

Sanayi, üretim, imalat gibi farklı sektörlerde en fazla kullanılan ham madde plastiklerdir. İşlenmesi kolay ve maliyeti düşük olması kullanımını geniş bir alana yaymıştır.

Şekil almaları metal ham maddelere nazaran daha kolaydır. Seri üretime uygun olması da tercih edilmesinin başlıca sebeplerindendir. Yüzeyi pürüzsüz olduğu için çok fazla işleme gerek duymazlar.

Plastik Ham Maddesi Fiyatları

Uygun maliyetli bir ürün olan plastik üreticiler için bütçelerini minimum tutarak büyük ölçekte ürün elde etmelerini sağlar. Düşük maliyetlere sahip plastiklerin diğer avantajları şöyledir:

  • Isı ve elektriği geçirmedikleri için yalıtım malzeme imalatında kullanılırlar.
  • Şeffaf olabilme özelliği ile optik sektöründe de kullanılır.
  • Kimyasal maddeleri bünyelerinde barındırmazlar.

Plastik Nerelerde Kullanılır

Ülkemizde en çok kullanılan ham maddelerden biri olan plastikler ambalaj sektöründe, ulaşım sektöründe, sağlık sektöründe, inşaat ve yapı sektöründe, elektrik sektöründe geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Mutfağımızda kullandığımız gıda kaplarından, güneş gözlüklerimize kadar günlük hayatımızdaki her üründe plastiklerin ham madde olarak kullanım alanı bulduğunu ve zaman geçtikçe daha da çoğaldığını görürüz.

Plastik Kalitesi Nasıl Anlaşılır

Gündelik hayatımızda birçok üründe karşılaştığımız plastik malzemelerin güvenli ve kaliteli olduğunu anlamak için alt kısımlarında bulunan rakamları dikkate almamız gerekir.

Uzman doktorlara göre ürününüzün altında üçgen şekilde içerisinde 1, 2, 4 ya da 5 rakamlarını gördüğünüzde kullanılan plastiğin kaliteli ve güvenilir olduğunu anlayabilirsiniz.

Plastik Kaç Çeşit

Plastikler kendi içlerinde 3 gruba ayrılarak ele alınırlar. Bunlar; termoplastik, termoset ve elastomerler olarak adlandırılırlar. En çok kullanılan grup termoplastiklerdir. Oda sıcaklığı ortamında katı haldeyken sıcaklık artarsa erimeye başlarlar.

Erimiş haldeki termoplastik malzemeden evimizde kullandığımız araçlardan inşaat sektörü malzemelerine kadar birçok farklı boyutta ürün elde edilebilir.

Sert Plastik Ne Demek?

Plastik maddesi oda sıcaklığının derecesine göre katı ve sıvı halde bulunabilirler. Sıcaklık arttıkça yumuşama özelliği gösterirler ve soğuk halde olduklarında oldukça sert olan çeşitleri vardır.

Termoplastik malzemenin soğuk ortamlarda olan katı yapısı oldukça sert bir plastiktir. Termoset malzemeler de eğer katı haldeyken şekil alırlarsa tekrar şekil değiştiremeyecek kadar sert olurlar.

Sert Plastik Hammaddesi

Üretim ve imalat sektöründe en çok kullanılan malzemelerden biri olan plastiklerin hammaddesi petrol malzemedir. Bu hammaddeye polipropilen denir. Geri dönüşüme uygun bir ham maddedir ve çevre dostudur.

Plastiklerin işlenmek üzere sektörlere gönderilmesi için öncelikle hammaddesi granül haline getirilir ve sanayiye gönderimi sağlanarak piyasaya sürülür.

Sert Plastik Malzeme Çeşitleri

Plastik çeşitleri PVC, PC, ABS, PMMA ve PS örnekleriyle iş sektörlerinde en çok kullanım alanına sahip olan malzemelerdir.

Sert olmalarına rağmen hafiftirler. İşleme sırasında birçoğu şeffaf yapıda olduğundan dolayı istenilen renk enjekte edilerek renklendirilebilirler. Kimyasallara metal hammaddelerden çok daha dayanıklıdır. Polimer malzemenin yapısı serttir ve bükülmez özelliğe sahiptir.

Plastik Kapak

Plastik kapak, günlük hayatımızda en çok karşımıza çıkan ve işlevselliğe sahip olan ürünlerdir. Farklı boyutlara sahip olabilirler ve her renkten üretime uygundurlar. Kozmetik sektöründen pet şişe kapaklarına kadar geniş bir kullanım alanları vardır.

Daha detaylı bilgi almak için -> https://www.consceptplastik.com/

DİĞER HABERLER

WhatsApp