Enjeksiyon Kalıbı Çalışma Prensibi

Enjeksiyon Kalıbı Çalışma Prensibi

Enjeksiyon kalıbı çalışma prensibi müşterinin hangi malzemeyle çalışmak ve üretmek istediğine bağlı olarak belirlenir. Enjeksiyon kalıpları öncelikle bilgisayar ortamında üç boyutlu olarak tasarlanırlar ve müşteri onay verdiğinde üretim aşamasına geçilir.

Enjeksiyon kalıpları krom çelik malzemeden yapılır ve uzun süre dayanıklı ürünlerdir. Eritilmiş plastik ham maddesi enjeksiyon kalıpları içerisinde basınç yoluyla şekil alırlar ve burada soğuduktan sonra kalıptan çıkarılırlar. Plastik ham maddesi kalıptan çıkarıldığında üretilmek istenilen ürün elde edilmiş olur.

Tek göz ya da birden fazla göze sahip olabilen enjeksiyon kalıpları seri üretim yaptıkları için plastik üreticileri tarafından en çok tercih edilen üretim yollarının başında gelirler.

Enjeksiyon Kalıp Bakımı

Enjeksiyon kalıplarının düzenli ve verimli çalışması için düzenli olarak bakım yapılması çok önemlidir. Üretici firmalar kendi bünyelerinde bakım ekibi oluşturabilir ya da düzenli bakım için uzman bir firmayla anlaşma yapabilirler. Enjeksiyon kalıbı çalışma prensibi çok kısa zamanlarda yüksek miktarlarda ürün elde edilmesidir. Bu üretimin gerçekleşmesi için de bakımlı tutulması gerekir. Enjeksiyon makinelerinin bakımı için uygulanan yöntemler şunlardır:

  • Üretim bittikten sonra kalıplar depoya kaldırırken kalıpların yüzeylerine silikon veya kalıp koruyucu madde sıkmak.
  • Makine yağı ile enjeksiyon kalıpları yağlamak.
  • Enjeksiyon kalıplarının su veya hava gibi etkenlere maruz kalmaması için dış yüzeyinin yağlı boyayla boyanması.
  • Nem önleyici örtü ile enjeksiyon makinesinin örtülmesi.
  • Hava şartlandırıcı kullanımı.

Enjeksiyon Kalıbı Satılık

Üretici firmalar enjeksiyon kalıbı sipariş vereceklerinde öncelikle nasıl bir ürün üreteceklerine ve yılda kaç adet üretme hedefleri olacağına karar verirler. Daha sonra enjeksiyon kalıpları üretilecek ürüne özel olarak tasarlanır.

Enjeksiyon kalıpların tasarım ve üretim aşamaları ürüne doğrudan etki ettiği için çok hassas süreçlerdir. Ülkemizde enjeksiyon makineleri kullanımı artmış olsa da henüz çok yaygın değildir ve gelişme sürecindedir. Büyük bir istihdam sağlayan enjeksiyon kalıp işçiliği özel eğitilmiş elemanlar gerektiğinden kişiler de özenle seçilirler. Küçük boyutlu plastik kapaklardan mobilya plastiklerine kadar geniş bir üretim yelpazesi vardır.

DİĞER HABERLER

WhatsApp